Γιατί
να σταθούμε με το Ισραήλ;
Ισραήλ – το μεγάλο
σημείο του Θεού
Απόσπασμα κειμένου από τον εκλιπόντα Αρχιμανδρίτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας των ΗΠΑ, π. Ευσέβιο Παπαστεφάνου, Th.D. Η ημερομηνία και πηγή, ή, αρχική έκδοση του κειμένου είναι άγνωστα στον εκδότη του παρόντος άρθρου.
«Τα Ιερά Κείμενα συχνά αναφέρουν πως ο Θεός καταγίνεται με τα έθνη, και ιδιαίτερα με το εκλεγμένο Του έθνος του Ισραήλ, το οποίο έχει ξεχωρίσει για να είναι φως στους Εθνικούς [μη Εβραίους]. Προφητικά, το Ισραήλ είναι σημαντικό, επειδή σ’ αυτή τη φάση της ιστορίας, οι Ιουδαίοι, από τους οποίους έχει έρθει η σωτηρία, έχουν επαναφερθεί στη γη τους ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος.
Αυτό το γεγονός κάνει το σύγχρονο Ισραήλ να είναι το μεγάλο σημείο του Θεού για τους Έσχατους καιρούς. Πολλές περικοπές των Ιερών Κειμένων προλέγουν την Αποκαλυπτική συγκέντρωση των Εβραίων ξανά πίσω στα πατρώα εδάφη τους. Η πίστη τους ή η απιστία τους δεν έχει καμιά σχέση με αυτό το γεγονός. Είναι η ώρα που κυρίαρχα διόρισε ο Θεός γι’ αυτούς να επιστρέψουν στη δική τους “γη της επαγγελίας”.
Είναι λυπηρό, ωστόσο, να βλέπουμε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιλαμβάνεται το νέο κράτος του Ισραήλ απλά ως ένα τυχαίο περιστατικό της ιστορίας. Αυτή η στάση, η οποία αναφύεται από αυτό που λέγεται “η θεολογία της αντικατάστασης”, υπάρχει επίσης και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και γενικά σε όλες τις παραδοσιακές Διαμαρτυρόμενες Εκκλησίες.
Το να μη βλέπεις τίποτε το Αποκαλυπτικό στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό λάθος που είναι φορτωμένο με καταστροφικές συνέπειες. Αυτό το θεολογικό “τυφλό σημείο” δεν επιτρέπει την αναγνώριση πως η εμφάνιση του Ισραήλ συντονίζει το σκηνικό για την Επιστροφή του Ιησού.»
Η διδασκαλία του Απ. Παύλου εν συντομία
Ρωμαίους 9:3 Επειδή, ευχόμουν εγώ ο ίδιος να είμαι ανάθεμα από τον Χριστό χάρη των αδελφών μου, των συγγενών μου κατά σάρκα· 4 που είναι Ισραηλίτες, των οποίων [είναι] η υιοθεσία, και η δόξα, και οι διαθήκες, και η νομοθεσία, και η λατρεία, και οι υποσχέσεις· 5 των οποίων [είναι] οι πατέρες, και από τους οποίους [γεννήθηκε] ο Χριστός, όσον αφορά τη σάρκα, αυτός που είναι επάνω σε όλους ευλογητός Θεός στους αιώνες. Αμήν.
Γιατί πρέπει σήμερα
να συμπαρασταθούμε στο Ισραήλ;
Μετάφραση κειμένου του Ποιμένα Jack Hayford (Καλιφόρνια, ΗΠΑ). Ο μεταφραστής του κειμένου δεν είναι γνωστός στον εκδότη αυτού του άρθρου για το Ισραήλ, αλλά τον/την ευχαριστούμε για την μετάφραση.
Το Ισραήλ είναι μια περιοχή της γης για την οποία ο Θεός λέει – μοναδικά, προφητικά, λυτρωτικά και κατ’ επανάληψη στη Γραφή – «είναι δική μου». Ο Θεός αναφέρεται στο Ισραήλ όπως δεν το κάνει για καμιά άλλη χώρα στον κόσμο. Το Ισραήλ δημιουργήθηκε για να είναι ένα φως στα έθνη.
Η Εκκλησία, στο ξεκίνημά της, ήταν πραγματικά κι ολοκληρωτικά Ιουδαϊκή, κι έτσι παρέμεινε μέχρις ότου άρχισε να εξαπλώνεται το Ευαγγέλιο στα έθνη. Αρχικά το Ευαγγέλιο μεταδόθηκε στην Αντιόχεια, - εκεί που δημιουργήθηκε και η πρώτη εκκλησία με εθνικούς, - όπου έγινε και η αφετηρία για την εξάπλωση του Ευαγγελίου σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Στην προς Ρωμαίους Επιστολή, κεφάλαια 9 ως 11, ο απόστολος Παύλος πραγματεύεται το θέμα της θέσης του Ισραήλ μέσα στους σκοπούς της πρόνοιας του Θεού. Αυτά τα τρία κεφάλαια και μόνα τους, μέσα σ’ ολόκληρη τη Γραφή, δίνουν μια πλήρη θεολογική ανάπτυξη του σχεδίου του Θεού για το Ισραήλ.
Ο Ισραήλ ήταν οι «απαρχές», οι «πρώτοι άνθρωποι» (μέσα από τον Αβραάμ), που μπορούσαν να κατανοήσουν ένα Θεό διαθήκης. Στη συνέχεια ο πλούτος αυτής της αλήθειας μεταδόθηκε απ’ αυτούς στα υπόλοιπα έθνη, και τελικά, μέσα απ’ αυτούς ήρθε κι ο Μεσσίας στον κόσμο. Στο Λόγο του Θεού ο Ισραήλ ονομάζεται «ρίζα» και τα έθνη «κλάδοι».
Αν
αποκόπηκε αυτός «εξαιτίας της απιστίας», συνιστάται στον καθένα που
στέκεται εξαιτίας της πίστης να μην υψηλοφρονεί, αλλά να φοβάται, επειδή «αν
ο Θεός δεν λυπήθηκε τα φυσικά κλαδιά, πρόσεχε μήπως δεν λυπηθεί ούτε
εσένα». Όταν όμως συντελεστεί η πληρότητα των εθνών, «ολόκληρος ο Ισραήλ
θα σωθεί» (Ρωμ. 11:16-27).
Ζούμε
σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή και καλούμαστε, σαν
πιστοί στον Ιησού Χριστό, να πάρουμε μια θέση με το Ισραήλ. Μπορεί να
είμαστε εμείς οι άνθρωποι των τελευταίων καιρών. Δεν μπορούμε
να παραμείνουμε παθητικοί μπροστά στις προφητείες. Καλούμαστε να προσευχηθούμε
με πάθος, να μεσιτέψουμε, και να υπηρετούμε σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου μας,
που είπε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να ερευνούμε πότε θα έρθει το τέλος,
αλλά η δική μας ευθύνη είναι να εργαζόμαστε για τη
Βασιλεία Του, μέχρι Αυτός να επιστρέψει (Λουκ. 19:13).
Αυτό
δεν έχει σχέση με την πολιτική, αλλά με το Λόγο του Θεού, … όμως και οι
πολιτικές εξελίξεις γίνονται ιδιαίτερα δραματικές. Η Γραφή μας λέει
ότι θα έρθει μια ώρα, που όλα τα έθνη θα στραφούν ενάντια στον Ισραήλ. Είναι
τόσο πιθανό ότι αυτό μπορεί να συμβεί στις μέρες μας, ώστε είναι απόλυτα
σημαντικό να εξετάσουμε και να τονίσουμε το γιατί
πρέπει σήμερα να πάρουμε θέση με το μέρος του Ισραήλ.
OKTΩ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ
ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ του Jack Hayford
1) Κάθε πιστός έχει υποχρέωση να δώσει στον Ισραήλ μια προτεραιότητα στο σύστημα αξιών του και ν’ αποδίδει ευχαριστίες μέσα από την καρδιά του, για τα όσα ο Θεός εργάζεται μέσα απ’ αυτό το λαό.
Η κατανόηση της προσοχής που οφείλουμε να δώσουμε στο θέμα Ισραήλ, έχει να κάνει με την κατανόηση της ουράνιας τάξης του Θεού και όσων ο Θεός έχει πει γι’ αυτό το λαό και γι’ αυτή τη γη.
* Κάθε πιστός έχει υποχρέωση, ως προς τις αξίες που βάζει στη ζωή του, να δώσει στον Ισραήλ την προτεραιότητα, γιατί το ίδιο κάνει κι ο Θεός.
* Ο Κύριος εξέλεξε ένα λαό… Άρχισε εκλέγοντας έναν άνδρα που ονομάστηκε Αβραάμ. Ο Κύριος είπε ότι μέσα από το σπέρμα του Αβραάμ ( μέσα από το παιδί της υπόσχεσης, τον Ισαάκ, που θα γεννούσε η Σάρα), θα ευλογηθούν όλες οι φυλές της γης… κάθε ανθρώπινη ύπαρξη θα μπορεί να έχει πρόσβαση στη θεία ευλογία του Παντοδύναμου Θεού.
* Στο χωρίο Γένεσις 12:3 ο Κύριος, κάνοντας διαθήκη με τον Αβραάμ, είπε: «… και θα ευλογήσω εκείνους που σε ευλογούν και θα καταραστώ εκείνους που σε καταρώνται και σε σένα θα ευλογηθούν όλες οι φυλές της γης.»
-
Αυτό αφορά όχι μόνο στο λαό Ισραήλ, αλλά και στη γη τους.
- Ο Θεός θα κρίνει τα έθνη ανάλογα με τη στάση τους απέναντι σ’ αυτό, όπως ακριβώς θα κάνει και με κάθε άτομο ξεχωριστά.
- Ο Θεός θα κρίνει τα έθνη ανάλογα με τη στάση τους απέναντι σ’ αυτό, όπως ακριβώς θα κάνει και με κάθε άτομο ξεχωριστά.
* Ο Κύριος διάλεξε το λαό αυτό για συγκεκριμένους σκοπούς: «… που είναι
Ισραηλίτες, που δική τους είναι η υιοθεσία, και η δόξα, και οι διαθήκες, και η
λατρεία, και οι υποσχέσεις. Που δικοί τους είναι οι πατέρες και από τους
οποίους γεννήθηκε ο Χριστός, όσον αφορά τη σάρκα, Αυτός που είναι πάνω σε όλους
ευλογητός Θεός στους αιώνες. Αμήν.» (Ρωμαίους 9:4-5).
- Η υιοθεσία: Η θεία εκλογή του Θεού για το σπέρμα του Αβραάμ σαν λαός.
- Η δόξα: Η φανερή παρουσία του Θεού που αποκαλύπτει τον εαυτό Του.
- Η υιοθεσία: Η θεία εκλογή του Θεού για το σπέρμα του Αβραάμ σαν λαός.
- Η δόξα: Η φανερή παρουσία του Θεού που αποκαλύπτει τον εαυτό Του.
-
Οι διαθήκες: Οι συνθήκες που έκανε ο Θεός:
Η διαθήκη με τον Αβραάμ: Ο Θεός κάνοντας αυτή τη διαθήκη, υποσχέθηκε στον Αβραάμ ότι θα του δώσει
ένα λαό και τη γη στην οποία τον είχε φέρει, και μέσα από το σπέρμα
του θα ερχόταν η ευλογία για όλες τις φυλές της γης.
του θα ερχόταν η ευλογία για όλες τις φυλές της γης.
Η Μωσαϊκή Διαθήκη: Η αποκάλυψη του Νόμου, που δόθηκε
σαν παιδαγωγός που θα μας οδηγούσε στο Χριστό και στο απολυτρωτικό Του έργο με
το αίμα του, σαν ο Αμνός.
Η Καινή Διαθήκη: Στον Ιερεμία και στον Ιεζεκιήλ, ο Θεός
λέει σχεδόν με τα ίδια λόγια και στους δύο: «Θα έρθει η ώρα που θα αφαιρέσω τον Νόμο Μου από ανάμεσά τους και θα κάνω μια
καινούργια Διαθήκη μαζί τους και θα βάλω μέσα τους το Πνεύμα Μου.»
- Το πιο μεγάλο δώρο: Το θαύμα της ενσάρκωσης του Χριστού σε άνθρωπο. Τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε έδωσε τον μονογενή Του υιό… Τον έδωσε μέσα από τους Ιουδαίους και ήρθε σαν ένας Ιουδαίος. Ο ίδιος ο Ιησούς, μιλώντας με τη Σαμαρείτισσα της είπε: «Η σωτηρία είναι από τους Ιουδαίους».
- Το πιο μεγάλο δώρο: Το θαύμα της ενσάρκωσης του Χριστού σε άνθρωπο. Τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε έδωσε τον μονογενή Του υιό… Τον έδωσε μέσα από τους Ιουδαίους και ήρθε σαν ένας Ιουδαίος. Ο ίδιος ο Ιησούς, μιλώντας με τη Σαμαρείτισσα της είπε: «Η σωτηρία είναι από τους Ιουδαίους».
Η Αγία Γραφή λοιπόν μας δείχνει πολύ
καθαρά, ότι στο θέμα αυτό βρίσκονται οι ρίζες από
οτιδήποτε έχει σχέση με την αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο.
Η
απόδειξη βρίσκεται στο ότι υπάρχουν ακόμη οι Ιουδαίοι σαν λαός και στο γεγονός
ότι έχει επανιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ. Σήμερα όλη η διαμάχη γίνεται για την
Ιερουσαλήμ, για το Ισραήλ και για την παρουσία των Εβραίων και το δικαίωμά τους
πάνω σ’ αυτή τη γη. Υπάρχουν πολύ λίγα έθνη που είναι πρόθυμα για μια σταθερή
συμπαράσταση στο λαό Ισραήλ και στο κράτος του, αλλά η Γραφή λέει ότι ο Θεός θ’
ανταμείψει αυτούς που θα το κάνουν.
2) Η θέση μας, στην παρούσα τάξη του
Θεού, συνδέεται αναπόφευκτα με τους Ισραηλίτες σαν λαό και συνεπώς και με
τη γη που τους ανήκει, σύμφωνα με το Λόγο του Θεού.
Αν στηρίζεται η πίστη μας στον Σωτήρα, που
ήρθε κατά σάρκα από τους Ιουδαίους, μπαίνουμε στην ίδια γραμμή με όλους όσους
εμπιστεύονται το Θεό για την αποκάλυψη της χάρης Του και τους λυτρωτικούς
σκοπούς Του.
* Σύμφωνα με τη Γραφή, όποιος δέχεται τον Κύριο Ιησού γίνεται, από την πνευματική άποψη, ένας Ιουδαίος (Ρωμαίους 2:28-29, Γαλάτας 3:26-29).
* Αν είσαι πιστός, δεν μπορείς να είσαι σύμφωνος με το σύνολο της Αγίας Γραφής και να παραμένεις παθητικός ή αδιάφορος για ό,τι έχει σχέση με τους Εβραίους και το Ισραήλ.
* Σύμφωνα με τη Γραφή, όποιος δέχεται τον Κύριο Ιησού γίνεται, από την πνευματική άποψη, ένας Ιουδαίος (Ρωμαίους 2:28-29, Γαλάτας 3:26-29).
* Αν είσαι πιστός, δεν μπορείς να είσαι σύμφωνος με το σύνολο της Αγίας Γραφής και να παραμένεις παθητικός ή αδιάφορος για ό,τι έχει σχέση με τους Εβραίους και το Ισραήλ.
3) Ο Θεός έχει κάνει μια μοναδική διακήρυξη σχετικά με τη γη του Ισραήλ, την οποία ουδέποτε ακύρωσε:
* Λευιτικό 25:23 – «
Και η γη δεν θα πουλιέται σε απαλλοτρίωση, επειδή δική μου είναι η γη…»
Η γη είναι του Κυρίου και σ’ Αυτόν ανήκει να την ορίζει και να τη διαθέτει.
* Δευτερονόμιο 32:43 – « Ευφρανθείτε έθνη μαζί με το λαό Του… θα καθαρίσει τη γη Του μαζί με το λαό Του.»
* Β΄ Χρονικών 7:20 – Ο Θεός λέει ότι αν ο λαός γίνει παραβάτης «…τότε θα τους εκριζώσω από τη γη μου, που τους έχω δώσει.»
* Ψαλμός 85:1-2 – «Ευαρεστήθηκες, Κύριε, στη γη Σου, έφερες από την αιχμαλωσία τον Ιακώβ. Συγχώρησες την ανομία του λαού σου, σκέπασες όλες τις αμαρτίες τους.»
* Δευτερονόμιο 32:43 – « Ευφρανθείτε έθνη μαζί με το λαό Του… θα καθαρίσει τη γη Του μαζί με το λαό Του.»
* Β΄ Χρονικών 7:20 – Ο Θεός λέει ότι αν ο λαός γίνει παραβάτης «…τότε θα τους εκριζώσω από τη γη μου, που τους έχω δώσει.»
* Ψαλμός 85:1-2 – «Ευαρεστήθηκες, Κύριε, στη γη Σου, έφερες από την αιχμαλωσία τον Ιακώβ. Συγχώρησες την ανομία του λαού σου, σκέπασες όλες τις αμαρτίες τους.»
* Ησαΐας 8:8 – Αυτή
η γη ανήκει στον Πατέρα Θεό και είναι η γη του Μεσσία Του: «…και το άπλωμα
των πτερύγων του θα γεμίσει το πλάτος της γης σου, Εμμανουήλ.»
* Ιερεμίας 2:7 – Ο Κύριος λέει στο λαό για ποιο λόγο θα επέλθει ο χαμός και η καταστροφή της Ιερουσαλήμ: « Και σας έφερα μέσα σε καρποφόρο τόπο… αφού όμως μπήκατε μολύνατε τη γη μου και κάνατε την κληρονομιά μου ένα βδέλυγμα.»
* Ιερεμίας 2:7 – Ο Κύριος λέει στο λαό για ποιο λόγο θα επέλθει ο χαμός και η καταστροφή της Ιερουσαλήμ: « Και σας έφερα μέσα σε καρποφόρο τόπο… αφού όμως μπήκατε μολύνατε τη γη μου και κάνατε την κληρονομιά μου ένα βδέλυγμα.»
* Ιεζεκιήλ 38:16 –
Ο Κύριος απευθύνεται στο λαό , που στους έσχατους καιρούς θα εκστρατεύσει
ενάντια στο Ισραήλ και αναφέρεται σε μια σύγκρουση που θα λάβει χώρα στη γη
Του: « …και θ’ ανέβεις ενάντια στο λαό μου Ισραήλ… και θα σε φέρω
ενάντια στη γη μου, για να με γνωρίσουν τα έθνη, όταν αγιαστώ σε σένα…»
* Ιωήλ 1:6, 2:18, 3:2 – Σ’ αυτό το προφητικό βιβλίο αναφέρεται 3 φορές ότι η γη ανήκει στον Κύριο. «Επειδή ένα έθνος ανέβηκε ενάντια στη γη μου…» (1:6) «Και ο Κύριος θα ζηλοτυπήσει για τη γη Του…» (2:18) « Θα συγκεντρώσω όλα τα έθνη και θα τα κατεβάσω στην κοιλάδα του Ιωσαφάτ και θα κριθώ εκεί μαζί τους υπέρ του λαού μου και της κληρονομιάς μου, του Ισραήλ, που τον διέσπειραν ανάμεσα στα έθνη και διαμοιράστηκαν τη γη μου.»
* Ιωήλ 1:6, 2:18, 3:2 – Σ’ αυτό το προφητικό βιβλίο αναφέρεται 3 φορές ότι η γη ανήκει στον Κύριο. «Επειδή ένα έθνος ανέβηκε ενάντια στη γη μου…» (1:6) «Και ο Κύριος θα ζηλοτυπήσει για τη γη Του…» (2:18) « Θα συγκεντρώσω όλα τα έθνη και θα τα κατεβάσω στην κοιλάδα του Ιωσαφάτ και θα κριθώ εκεί μαζί τους υπέρ του λαού μου και της κληρονομιάς μου, του Ισραήλ, που τον διέσπειραν ανάμεσα στα έθνη και διαμοιράστηκαν τη γη μου.»
* Ωσηέ 9:3 – Εδώ αναφέρεται στον διασκορπισμό του Ισραήλ: «Δεν θα κατοικήσουν στη γη του Κυρίου. Ο Εφραΐμ όμως θα επιστρέψει στην Αίγυπτο και θα φάνε ακάθαρτα στην Ασσυρία.»
* Ζαχαρίας 9:16 – «Και Κύριος ο Θεός τους θα τους σώσει εκείνη την ημέρα , όπως το ποίμνιο του λαού Του, επειδή σαν πέτρες ενός διαδήματος θα υψωθούν επάνω στη γη Του.»
Όταν μιλάμε για το Ισραήλ
αναφερόμαστε σε δύο πράγματα: 1ο) Σ’ ένα μέρος γης για το οποίο ο Θεός έχει
κάνει ιδιαίτερες διακηρύξεις και 2ο) στο λαό του Θεού, στον οποίο ο Θεός έδωσε
αυτή τη γη. Αυτό είναι ένα θέμα σημαντικό για τον ίδιο το Δημιουργό των πάντων
και δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Πράγματα που ο Θεός έχει
πει μοναδικά για τον Ισραήλ, ουδέποτε έχουν ακυρωθεί.
- Αυτή τη γη, που ανήκει στο Θεό, ο ίδιος ο Θεός την έδωσε στον Αβραάμ και στο σπέρμα του, που θα προερχόταν από τον Ισαάκ, για πάντα (Γένεσις 17:7-8).
- «Μέσα σε μικρό θυμό έκρυψα από σένα το πρόσωπό μου… όμως το έλεός μου δεν θα εκλείψει από σένα ούτε η διαθήκη της ειρήνης μου θα μετακινηθεί, λέει ο Κύριος…» (Ησαϊας 54:8-10).
- Η απώλεια της εξουσίας πάνω στη γη τους, εξαιτίας της αμαρτίας τους, και η διασπορά τους, δεν άλλαξε τη συνθήκη που ο Θεός έκανε για τον Ισραήλ, να του ανήκει αυτή η γη για πάντα (Ιεζεκιήλ 37:1-28).
- Αυτή τη γη, που ανήκει στο Θεό, ο ίδιος ο Θεός την έδωσε στον Αβραάμ και στο σπέρμα του, που θα προερχόταν από τον Ισαάκ, για πάντα (Γένεσις 17:7-8).
- «Μέσα σε μικρό θυμό έκρυψα από σένα το πρόσωπό μου… όμως το έλεός μου δεν θα εκλείψει από σένα ούτε η διαθήκη της ειρήνης μου θα μετακινηθεί, λέει ο Κύριος…» (Ησαϊας 54:8-10).
- Η απώλεια της εξουσίας πάνω στη γη τους, εξαιτίας της αμαρτίας τους, και η διασπορά τους, δεν άλλαξε τη συνθήκη που ο Θεός έκανε για τον Ισραήλ, να του ανήκει αυτή η γη για πάντα (Ιεζεκιήλ 37:1-28).
4) Η παρούσα σύγκρουση για τη γη των Ισραηλιτών δεν οφείλεται σε δική τους πρωτοβουλία ούτε συνεχίζεται εξαιτίας δικής τους επεκτατικότητας.
Ο κόσμος σήμερα, στην πλειονότητά του, θεωρεί τους Παλαιστίνιους σαν τους αδικημένους. Στην πραγματικότητα όμως οι Ισραηλίτες υπερασπίζονται τη γη, που με επίσημα συμβόλαια είχαν αποκτήσει το 1917, και το κράτος τους, που ιδρύθηκε με την επικύρωση των Ηνωμένων Εθνών το 1948. Ο στόχος των Παλαιστινίων δεν είναι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, αλλά να εκδιώξουν όλους τους Ισραηλίτες, χωρίς εξαίρεση.
Για να επηρεάζεται η κοινή γνώμη και να στρέφεται ενάντια στο Ισραήλ, τα οικονομικά εύρωστα Αραβικά κράτη και τα γειτονικά, ποτέ δεν πρόσφεραν καταφύγιο στους Παλαιστίνιους. (Σημ. Μετ. Παρόλο που τους ξεσήκωσαν να συμπράξουν στην επίθεση κατά του νεοϊδρυθέντος Ισραηλινού κράτους.) Η πλειονότητα στον κόσμο δεν το γνωρίζει αυτό, και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει μια τέτοια ενημέρωση, επειδή σκόπιμα αποσιωπάται από συμπάθεια σε άλλες δυνάμεις.
5) Η συμπαράσταση στο
Ισραήλ δεν σημαίνει εναντίωση στην ύπαρξη του αραβικού πληθυσμού ή στα
δικαιώματα των Αράβων να ζουν στο Ισραήλ με ειρήνη, πολιτική ασφάλεια κι
ευημερία.
Ο Θεός είναι αγάπη για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, και σίγουρα για τους Άραβες, που είναι απόγονοι του Ισμαήλ, του άλλου γιου του εκλεκτού Του Αβραάμ. Το να συμπαραστεκόμαστε στο Ισραήλ δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέφουμε αισθήματα ενάντια στους Άραβες και να μην έχουμε αγάπη για τους άλλους ανθρώπους.
6) Η αδιάλλακτη εχθρότητα μερίδων του Αραβικού κόσμου δεν οφείλεται μόνο σε πολιτικά αίτια, αλλά κυρίως σε πνευματικές δυνάμεις που δεν μπορούν να ησυχάσουν όσο υπάρχει το Ισραήλ.
Οι δυνάμεις που αντιτίθενται στο Ισραήλ δεν είναι απλά οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τους Εβραίους. Η ανθρωπότητα συμπαρασύρεται σ’ ένα ρεύμα πνευματικών δυνάμεων ισχυρότερών της, και οι δυνάμεις αυτές δεν είναι δυνατό να κατανικηθούν ούτε με την πολιτική, ούτε με την προσπάθεια της πειθούς. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να συντριβούν μόνο με την ένθερμη μεσιτική προσευχή, που μπορεί να γκρεμίσει αρχές κι εξουσίες.
7) Το πνεύμα αυτό που διεγείρει τόση εχθρότητα, μισεί εξίσου τους χριστιανούς όσο και τους Εβραίους, και προτίθεται, σαν έρθει η ώρα, να ξεσηκώσει διωγμό ενάντια και στις δυο αυτές ομάδες.
Όπως διαβάζουμε στη Γραφή, δύο μάρτυρες θα θανατωθούν στην Ιερουσαλήμ, στα τέλη των καιρών (Αποκάλυψις 11) . Σ’ όλη την ιστορία, υπάρχουν στην ανθρωπότητα δύο μαρτυρίες για το Θεό: η μαρτυρία του λαού Ισραήλ και των Χριστιανών.
Η εχθρότητα και το μίσος αυξάνεται εξίσου ενάντια στο Ισραήλ και στους πιστούς του Χριστού, επειδή το πνεύμα αυτού του κόσμου αντιτίθεται σε ό,τι ονομάζεται Θεός και σ’ ό,τι έχει σχέση μ’ Αυτόν.
* Στον Θεό σαν Δημιουργό – στον οποίο ανήκει η λατρεία.
* Στον Θεό σαν Κριτή - στον οποίο είμαστε υπόλογοι.
* Στον Θεό σαν Σωτήρα - ο οποίος μας αποκαλύφθηκε μέσω του Υιού Του Ιησού Χριστού.
* Στον Θεό σαν Νομοθέτη ηθικής για όλη την ανθρωπότητα – απέναντι στον οποίο είμαστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά μας.
8) Μια βιβλική εντολή και μια θεία υπόσχεση μας καλούν να σταθούμε στην πίστη, να μεσιτεύουμε στην προσευχή και να υποστηρίζουμε με προσδοκία.
Η κλήση μας σήμερα είναι να υποστηρίζουμε το Ισραήλ γιατί μπορεί εμείς να είμαστε οι άνθρωποι των τελευταίων καιρών. Ο Θεός μας κάλεσε να είμαστε ο λαός Του με ηθικές και βιβλικές πεποιθήσεις και να πορευόμαστε με σοφία σύμφωνα με το Λόγο Του.
Αυτός υποσχέθηκε ότι θα
ευλογήσει και θα τιμήσει όσους σταθερά αποφασίσουν να υποστηρίξουν το λαό και
τη γη που Αυτός αποκάλεσε παντοτινά δική Του. (Ψαλμός 122:6).
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ
ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ του Jack Hayford
2. Ανταποκρίσου με πιστότητα στην κλήση της Γραφής «Ζητάτε την ειρήνη της Ιερουσαλήμ» (Ψαλμός 122:6), και προσεύχου οι κυβερνήτες του έθνους μας να ενεργούν μέσα στα πλαίσια του χωρίου Γένεσις 12:1-3 «…θα ευλογήσω εκείνους που σε ευλογούν…»
3. Προσευχήσου, κι αν σε οδηγήσει ο Θεός να επισκεφθείς το Ισραήλ σαν μια πρακτική ενέργεια συμπαράστασης.
4. Δείξε φιλικότητα στους Εβραίους γνωστούς σου. Βεβαίωσέ τους, ότι σαν πιστός χριστιανός και σύμφωνα με τις βιβλικές σου αρχές, είσαι με το μέρος του Ισραήλ.
5. Να είσαι επιεικής με τους Μουσουλμάνους σαν σύνολο, αναγνωρίζοντας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες προέρχονται μόνο από μια μερίδα ριζοσπαστικών εξτρεμιστών.
Δώσε προσοχή, επειδή ζούμε σε μια σημαντική χρονικά εποχή. Σήμερα φαίνεται να πλησιάζει η τελική αναμέτρηση, όπου όλα τα έθνη της γης θα ξεσηκωθούν ενάντια στο Ισραήλ και σε ό,τι πάει να του συμπαρασταθεί.
Το τελικό ζήτημα είναι: «Ποιος είναι με το Χριστό και τα σχέδιά Του;» Ο Κύριος μας κάλεσε να είμαστε ένας λαός που θ’ αγγίζει ανθρώπους και θα έχει το θάρρος να σταθεί με ηθικές και βιβλικές θέσεις μέσα σε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου