Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ


Είναι Αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτό που λέγεται μοναξιά. Το να είναι κάποιος μόνος ή κάποια μόνη, δεν σημαίνει ότι είναι μοναχικός ή μοναχική. Μοναξιά, σύμφωνα με το λεξικό, είναι μια κατάσταση όπου ένα πρόσωπο ‘έχει προσβληθεί, και χαρακτηρίζεται από ένα καταθλιπτικό αίσθημα ότι είναι μόνο του.’  Ο Θεός δεν θέλει κανένας άνθρωπος να βρίσκεται μέσα σε μοναξιά, να παλεύει με αυτήν και να υποφέρει χωρίς να μπορεί να την ξεπεράσει! Και είναι πολλοί αυτοί που πραγματικά μισούνε αυτό το συναίσθημα, γι’ αυτό και βάζουν τους εαυτούς τους βιαστικά σε λανθασμένες σχέσεις στην προσπάθειά τους να το ξεπεράσουν. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ! Γιατί, απλά, το να είσαι με κάποιον ή κάποια σε μια σχέση (ακόμα και σε Γάμο) δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσεις τη μοναξιά. Ένας άλλος ορισμός που βρήκα για την μοναξιά λέει, ‘μοναξιά είναι ανάγκη για φιλική παρέα συμπάθειας, επικοινωνίας και υποστήριξης.’                                                                                       
Πολλοί άνθρωποι έχουν δυστυχώς ανακαλύψει ότι, ακόμα και μετά το Γάμο τους, το ταίρι τους, ο σύζυγος ή η σύζυγός τους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους για να ξεπερνάνε αυτό το συναίσθημα. Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια, εάν παντρεύτηκαν ένα άτομο το οποίο δεν ήταν στην πρόθεση και πρόνοια του Θεού, για να το παντρευτούν, ή αν παντρεύτηκαν ένα ανώριμο πνευματικά άτομο. Επίσης, αν ο άντρας σου ή η γυναίκα σου δεν προσπαθεί, ή δεν ξέρει τον τρόπο, ή δεν ενδιαφέρεται να ανταποκρίνεται στις φυσικές και συναισθηματικές σου ανάγκες για προσοχή και επικοινωνία, είναι δυνατόν ΑΚΟΜΑ να υποφέρεις από μοναξιά. Ακόμα χειρότερα πληγές, δυσπιστία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, και άλλα αρνητικά πράγματα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μιας διαλυμένης σχέσης σου. Αν προσθέσεις σε αυτά και το καταθλιπτικό συναίσθημα της μοναξιάς, έχεις ένα συναισθηματικό ναυάγιο! Προκειμένου να σε βοηθήσω να ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ και να ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ σε αυτές τις ΠΑΓΙΔΕΣ, και να μπορέσεις να ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ τη ΜΟΝΑΞΙΑ, προσευχήθηκα και ζήτησα από τον Θεό να μού δώσει κάποια χρήσιμη ‘θεραπεία’.

-1- Συνειδητοποίησε Ότι Δεν Είσαι Μόνος και Μόνη σου


Το φυσικό μας μυαλό και ο εχθρός (σατανάς) προσπαθεί να μας ξεγελάσουν και να πιστέψουμε ότι είμαστε μόνοι μας, και ότι είμαστε οι μόνοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό και βέβαια δεν είναι αλήθεια. Ο Θεός μας διαβεβαιώνει μέσα από τον Λόγο Του, «Υπάρχει φίλος στενότερος από τον αδελφό.» (Παροιμίες 18:24) Πιστεύω ότι αυτό το λέει ο Θεός για τον Εαυτό Του! Γιατί, Αυτός συνεχώς μας παρακολουθεί, είναι μαζί μας, κατοικεί μέσα μας, και είναι υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Εμείς τώρα, συχνά το ξεχνάμε αυτό, ενώ κάποιοι Χριστιανοί ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ καθόλου αυτήν την Αλήθεια, και ο Κύριος ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ είναι το τελευταίο Πρόσωπο στον Οποίον στρεφόμαστε. Τα Καλά Νέα είναι ότι, όσο περισσότερο αναγνωρίζεις τον Θεό σε όλους τους δρόμους σου, τόσο περισσότερο Αυτός θα είναι Αληθινός σε σένα! «'Ελπιζε στoν Kύριo με όλη σoυ την καρδιά, και μην  επιστηρίζεσαι στη σύνεσή σoυ. Σε όλoυς τoυς δρόμoυς σoυ γνώριζε Αυτόν, κι Αυτός θα  διευθύνει τα βήματά σoυ.» (Παροιμίες 3:5,6)

Στην Καινή Διαθήκη, ο απόστολος Ιάκωβος μας διαβεβαιώνει για κάτι πολύ σημαντικό: «Πλησίασε στον Θεό και Αυτός θα πλησιάσει σε σένα.» (Ιάκωβος 4:8) Όσο περισσότερο χρόνο, όση περισσότερη ενέργεια δίνεις στη σχέση σου με τον Κύριο, και αφοσιώνεσαι στο να διαβάζεις και να μελετάς τον Λόγο Του, να Του μιλάς στην προσευχή με τον δικό σου απλό τρόπο, τόσο περισσότερο Αυτός θα έρχεται κοντά σου, και θα σε βεβαιώνει με την Παρουσία Του. Αυτό σημαίνει ότι θα σού φανερώνει πόσο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κοντά σου είναι. Αυτό μπορεί να σού συμβαίνει μέσα από όνειρα, από οράσεις, με την ξεκάθαρη διάκριση της Παρουσίας Του, βιώνοντας τον Κύριο, Αυτός ο Ίδιος  να σού παίρνει αυτό το συναίσθημα της μοναξιάς, την λύπη, την κατάθλιψη, και  άλλα αρνητικά συναισθήματα. Αυτές οι ενέργειες όμως απαιτούν την Πίστη σου. Γιατί καθώς αρχίζεις και ομολογείς ότι, «Ο Θεός είναι ένας Φίλος πιο κοντινός – στενότερος – από έναν αδελφό» (ή αδελφή, για τις γυναίκες Χριστιανές), μπορεί και να μην νοιώσεις τίποτα στην αρχή. Αλλά στη συνέχεια, ‘μέσω της Πίστης’, η πραγματικότητα αυτής της  Αλήθειας θα γίνει όλο και πιο φανερή στη ζωή σου!
Ο Κύριος ΙΗΣΟΥΣ μας έδωσε στο Άγιο Πνεύμα Του να είναι ο «Παρηγορητής μας». Επειδή είναι Αυτός που δημιούργησε την καρδιά και το μυαλό σου, είναι το ΜΟΝΟ Πρόσωπο που ξέρει ακριβώς πως είναι φτιαγμένα και πως λειτουργούν, η καρδιά και το μυαλό σου. Ξέρει ακριβώς πότε και πώς να σε παρηγορήσει και να σε ενεργοποιήσει ξανά, ακόμα και όταν εσύ επιτρέπεις στον εαυτό σου να κτυπηθεί, να νικηθεί, να αποθαρρυνθεί, ή να παλεύει με τη μοναξιά.

-2- Ξεχώρισε Τις Σχέσεις Σου Που Είναι Σταλμένες Από Τον Θεό

Συμφωνούμε πως όλοι μας πρέπει να είμαστε φιλικοί κι ευγενικοί με τους συνανθρώπους μας, όμως δεν μπορεί κάθε άνθρωπος να είναι φίλος μας. Ξέρετε, υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, που ο Θεός έχει προσδιορίσει να έχεις φιλική σχέση μαζί τους. Δεν μπορείς να εκπληρώσεις τον προορισμό σου – τον Σκοπό της ζωής σου  - χωρίς αυτούς. Και ούτε αυτοί δεν μπορούνε να εκπληρώσουν τον δικό τους χωρίς εσένα. Αυτό είναι αμοιβαία αλληλοεξάρτηση, που από την προσωπική μου εμπειρία – γνώση και Θεολογία, βλέπω ότι εξυπηρετεί το άγιο, ευάρεστο και τέλειο Θελημά Του για όσους είναι και είμαστε αδελφικοί φίλοι! Ο Θεός διάλεξε συγκεκριμένα τον Πρίγκιπα Ιωνάθαν – τον γιό του βασιλιά Σαούλ – για να είναι πολύ στενός φίλος του βασιλιά Δαβίδ. Αγάπησαν ο ένας τον άλλον σαν αδέλφια. Ο Θεός, επίσης διάλεξε δώδεκα μαθητές να συνοδεύουνε τον ΙΗΣΟΥ. Το βλέπουμε αυτό συνεχώς μέσα στην Αγία Γραφή. Πολλές φορές οι άνθρωποι υποφέρουν από τη μοναξιά όμως αρνούνται πεισματικά να εμπιστευτούν το γεγονός ότι ό Θεός έχει επιλέξει πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους για τη ζωή τους! Όταν λοιπόν προσεύχεσαι, απλά εμπιστέψου τον Θεό ότι θα σού στείλει αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή σου. Η πικρή αλήθεια είναι ότι, πολύ συχνά αυτούς τους ανθρώπους τους χάνουμε, γιατί δεν μοιάζουν, δεν μιλάνε και δεν σκέφτονται όπως εσύ. Ίσως να είναι πολύ διαφορετικοί από μας, να έχουνε διαφορετικά ενδιαφέροντα, όμως ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ένα ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ που θα υπηρετεί ΕΝΑΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ. Οι άνθρωποι συχνά κάνουν φιλίες με εκείνους που είναι παρόμοιοι με αυτούς, εξαιτίας φόβου ή άγνοιας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Θεός εργάζεται πέρα από το πώς εμείς σκεφτόμαστε.

Στο βιβλίο της Ρουθ, η Ρουθ έχασε τον άντρα της και είχε δύο επιλογές να αρχίσει μια καινούργια ζωή, ή να παραμείνει με την πεθερά της. Το δικό μας μυαλό θα της έλεγε, ‘Φύγε και ξεκίνα από την αρχή Ρουθ’, όμως αυτή διάλεξε να ‘προσκολληθεί΄ στην πεθερά της Ναομί. (Δες Ρουθ 1:14) Ένα άτομο γίνεται τις περισσότερες φορές πιο ευάλωτο και ευαίσθητο αφού έχει χάσει τον ή την σύζυγό του, ή έχει φύγει από μια σχέση,. Η Ρουθ επέλεξε να παραμείνει σε μια φιλία με κάποιον άνθρωπο που είχε γνωρίσει κι εμπιστευτεί για χρόνια. Συχνά υπάρχει ασφάλεια και ανάπαυση στην οικειότητα. Η ιστορία τελειώνει με την Ρουθ να παντρεύεται τον σωστό άντρα, στην σωστή ώρα, ο οποίος ήταν ένας ευγενής και ΠΛΟΥΣΙΟΣ! Έτσι λοιπόν, της βγήκε σε καλό.


Είναι πολλοί άνθρωποι που χάνουν παρόμοιες φιλίες εξαιτίας αμυντικών τοίχων που έχουν υψωθεί, από παλιές πληγές τους, από το φόβο της ενδεχόμενης απόρριψης ή κατάκρισης, ή γιατί απλά δεν γνωρίζουν το πώς να είναι φίλοι οι ίδιοι! «O άνθρωπoς πoυ έχει φίλoυς, πρέπει να συμπεριφέρεται φιλικά…» (Παροιμίες 18:24)
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει εσύ να κάνεις από την πλευρά σου, για να φτιάξεις φιλίες, αλλά και να τις διατηρήσεις, όπως το να μην ζηλεύεις τους άλλους, να μην τους ανταγωνίζεσαι, να δείχνεις ταπεινοφροσύνη, να αποφεύγεις εγωιστικές ενέργειες, να είσαι ευγενικός κι ευγενική, και να μην κακολογείς ποτέ κανέναν. Επίσης, να μην περιμένεις το άλλο πρόσωπο να πάρει πρωτοβουλία για να αρχίσει η φιλία σας. Εσύ πρέπει να ‘δείξεις τον εαυτό σου φιλικά’.

-3- Συνδέσου και Παράμεινε Συνδεδεμένος και Συνδεδεμένη Με το Σώμα του ΧΡΙΣΤΟΥ


Ο Θεός μέσα από τον Λόγο Του μας διατάζει: «Μην αφήνοντας το να συνερχόμαστε μαζί…» (Εβραίους 10:25)
Τι καλύτερο μέρος για να κάνεις φίλους από εκείνο το μέρος όπου οι άνθρωποι έχουμε το κοινό έδαφος του ΚΥΡΙΟΥ μας ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ σαν Θεό και έχουμε τα ίδια ΠΙΣΤΕΥΩ (στην θεωρία οπωσδήποτε). Αυτός είναι ο τρόπος και ο δρόμος που ο Θεός έχει καθορίσει για την Βασιλεία Του στη γη. Συχνά ο Θεός θα χρησιμοποιήσει κάποιον μέσα στο Σώμα του ΧΡΙΣΤΟΥ, για να μας παρηγορήσει, ή να μας συναντήσει στην ανάγκη μας για παρέα, για οικονομική βοήθεια, για φυσική ή ψυχική μας θεραπεία, κ.α. ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣ ΚΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ (-Η) ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

-4- Ένα Δώρο Από Τον Θεό

Το να είσαι μόνος και μόνη δεν είναι πάντοτε αρνητικό. Πολλές φορές είναι ένα Δώρο από τον Θεό! Μόνο όταν είμαστε μόνοι μας μπορούμε να ανακαλύψουμε την αληθινή μας ταυτότητα. Ο Μωυσής ανακάλυψε ότι αυτός θα ήταν ο ελευθερωτής του λαού του Ισραήλ από την Αίγυπτο, όταν ήταν ΜΟΝΟΣ του στην πίσω πλευρά της ερήμου, και πειραματίστηκε την καιγόμενη βάτο. Ο ΙΗΣΟΥΣ πέρασε 40 μέρες και νύχτες ΜΟΝΟΣ Του μέσα την έρημο, όταν άρχισε να περπατά μέσα στη Δύναμη του Πνεύματος και να κάνει θαύματα. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν σε ερημικά μέρη ΜΟΝΟΣ, μέχρι που αναδείχθηκε κηρύττοντας ΜΕΤΑΝΟΙΑ στον Ισραήλ! Πολλοί άλλοι στην ιστορία ανακάλυψαν τις δυνατότητές τους, την ταυτότητά τους, τις δυνάμεις τους, τις αδυναμίες τους, τους στόχους της ζωής τους, και τους οραματισμούς τους για το μέλλον τους, ενώ βρίσκονταν σε περίοδο μοναχικότητας ή μοναξιάς. Μπορείς να είσαι μόνος ή μόνη, αλλά όχι μοναχικός και απομονωμένος. Επομένως απόλαυσε το δώρο σου αυτό από τον Θεό για όσο ΚΑΙΡΟ Αυτός στο χαρίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου